maanantai 11. tammikuuta 2010

Tunnelmat Suomi-lomalta ja paluu Graziin

Kolmen ja puolen viikon joululoma rakkaassa koto-Suomessa ja Lappeenrannassa päättyi eilen, kun saavuin hyiseltä Helsinki-Vantaalta takaisin Graziin. Loma oli varsin virkistävä ja jännä kokemus. Ennen kaikkea oli tosi kiva nähdä kaikkia kavereita, sukulaisia ja tuttuja pitkästä aikaa. Mutta muutamat jutut tuntuivat muutaman ensimmäisen päivän aikana kyllä hieman oudoiltakin. Hassuinta oli kuulla kaikkien puhuvat suomen kieltä joka puolella :D Kaupassa oli kiva käydä, kun tiesi tasan tarkkaan jokaisen tuotepaketin sisällön jo etukäteen. Saunaan pääsi milloin vain, ruokalautaselle sai salaattia, vesihanat olivat moderneja ja niistä tuli parempaa vettä, vessanpöntöt olivat "oikeinpäin", kirkonkelloja en kuullut kertaakaan, auton sai parkkiin tosi helposti, tupakansavua ei tarvinnut haistella oikein missään ja ihmisiä oli kaikkialla paljon vähemmän. Paukkupakkaset ja lumisateetkin tuntuivat vaan kotoisalta, tiesi todellakin olevansa Suomessa, kun lämpömittarit näyttivät pitkälti kolmattakymmentä pakkasastetta ja joka puolella oli ihan valkoista! :))) Yllättävän paljon Lappeenrantakin oli kyllä ehtinyt muuttua syksyn aikana: Family-Center oli avattu, pari uutta liikenneympyrää ja yhdet uudet idioottimaiset liikennevalot rakennettu, Repsikka revitty maan tasalle, Gigglinin hinnat nostettu pilviin jnejne.

Loma meni siis lähinnä kavereita nähdessä, lumitöitä tehdessä ja iskän "autolla" kurvaillessa. Mutta ehdin mie myös mm. käymään Myllymäessä laskemassa Stigalla, Taavetissa moikkaamassa kummityttöä ja Skinnarilassa juomassa aitoa shampanjaa.

Kivaa oli kyllä palata vielä reiluksi pariksi viikoksi Graziinkin; äitin ja iskän nurkissa asuminen ei ole enää niin kivaa pitemmän päälle... :D Grazissakin vastassa odotti hieman lunta, nurmikoilla sitä on ehkä noin 5cm, mutta kaikki tiet ovat ihan mustia ja sulia. Tai no, ainakin mustia. Kaaduin nimittäin tänään pyörällä, kun eturengas luisti sillan kohdalla yllättäen alta. Siinä oli ihan mustaa peilijäätä. käsi vähän tärähti siinä ja housuihin ja hanskaan tuli pienet jäljet, mutta käytännössä ei kyllä käynyt mitään, onneksi.

Nyt tuntuu, että on koko ajan kiire tehdä kaikkia juttuja, kun enää ei ole kuin kaksi viikkoa aikaa olla täällä. Näillä näkymin lähden siis ajelemaan takaisin Suomeen kahden viikon päästä maanantaina aamulla ja perillä olisin sitten keskiviikkona tai torstaina. Yhden tentin päivämäärä ei tosin ole vieläkään selvillä ja kelitkin saattavat viivästyttää paluuta, mutta tullaan sitten kun ehditään!

Suomi-lomalla oppi jotenkin entistä vahvemmin ymmärtämään, mistä sitä oikeasti on kotoisin. Adolf Ehrnroothin sanoin: "Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille." Tuntuu oikeasti ihan älyttömältä lottovoitolta syntyä Suomeen :) Koko vaihtoaika on ollut kyllä ihan loistava ja todella ainutlaatuinen kokemus, mutta suomalaiseksi sitä kuitenkin itsensä tuntee, nyt vielä entistä vahvemmin. Ehkä joskus vielä palaan ulkomaillekin, jos esimerkiksi työkutsu käy (sehän tarkottaisi siis samaa kuin törkeän kalliin urheiluauton tuominen muuttoautona Suomeen ;D), mutta ei miuta tänne loppuelämäksi saa jäämään. Matkustelua olisi kiva harrastaa tosin jatkossakin vähän enemmän mikäli taloudellinen tilanne sen vain sallii.

1 kommentti:

  1. Totta tosiaan, kyllä se matkailu avartaa! Oon ihan samaa mieltä siitä, että ulkomailla asumisen jälkeen sitä vasta ymmärtää ne Suomen hienoudet (toki myös huonoudet). Mutta vinkkinä voin kyllä sanoa, että Itävalta vaikuttaisi olevan vielä aika kesy tapaus vaikkapa byrokratian suhteen...askelta edemmäs päästään täällä Belgiassa, ja en edes osaa kuvitella, mitä ongelmia voisi tulla vastaan Euroopan ulkopuolella! Mutta ehkäpä sekin vielä joskus selviää :) Pidä hauskaa ja nauti Grazista viimeiset viikot!

    VastaaPoista